MAS Podhoran už po tretí krát na Agrokomplexe (Nitra, 23.08.2012 - 26.08.2012)

05.09.2012 10:28

 

MAS Podhoran už po tretí krát na Agrokomplexe (Nitra, 23.08.2012 - 26.08.2012)

   Už tradične, ako po minulé roky o takomto čase, sa i tento rok otvorili brány výstaviska Agrokomplex v Nitre, aby privítali vystavovateľov a návštevníkov 39-tej medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy, ktorá sa konala pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Naša MAS Podhoran sa zúčastnila na tomto podujatí už po tretí krát a ako vždy sme reprezentovali náš región so cťou a ukázali sme návštevníkom z celého Slovenska ale i okolitých krajín, ktorí výstavisko tento rok navštívili, že aj keď sme pomerne malý región, máme čo ponúknuť, máme čím zaujať a nie je toho málo. Náš stánok v kruhu ostatných miestnych akčných skupín,  národnej siete rozvoja vidieka SR a jej hostí z okolitých krajín v pavilóne M1 pôsobil pútavým a príjemným dojmom. Naše územie, jeho atraktivity, remeslá a produkty, ktoré sme prezentovali lákali veľké množstvo návštevníkov. Mnohí boli v príjemnom slova zmysle šokovaný, čo územie zvané Podhoran ponúka.

Tento rok sme ukázali šikovnosť rúk a kreativitu našej remeselníčky Lýdie Kiripolskej z obce Prievaly, ktorá očarila širokou škálou výrobkov zo skla. Jej výrobky boli zdobené  vlastnoručnou originálnou maľbou. Na sklo maľovala aj priamo pred očami okoloidúcich.

Ďalším lákadlom, ktoré priťahovalo pozornosť boli výrobky z kuchyne režiséra, fotografa, novinára a gastronóma Mira Polakoviča. Tento je tvorcom unikátnych tradičných jedál z netradičných surovín, a sú zdravou a zároveň gurmánsky chutnou stravou. Niektoré z týchto výrobkov mali možnosť návštevníci nášho stánku aj ochutnať, chutili im a ich reakcie boli veľmi pozitívne.

 Kultúrny program folklórnych skupín, ktorý prebiehal počas výstavy v pavilóne M1 nás tento rok reprezentovala so svojim programom folklórna skupina „Lipovec“ z Prietrže. Predviedla tance a piesne nášho regiónu. V rámci netradičnej módnej prehliadky krojov za náš región taktiež ukázali svoj kroj dva páry z Prietrže.

  

V areáli agrokomplexu sa v  piatok počas Vidieckeho večera organizovaného NSRV SR konalo slávnostné odovzdávanie cien druhého ročníka súťaže „Najkrajšia fotografia z územia MAS 2012“, v ktorej uspela aj naša MAS Podhoran. Ocenení preberali výhry z rúk generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka Ing. Martina Barbariča, generálnej riaditeľky sekcie pôdohospodárskej politiky a rozpočtu Ing. Slávky Jánošíkovej, PhD. a manažérky NSRV SR Ing. Malvíny Gondovej.  Fotografia za našu MAS sa umiestnila v kategórii „Naša príroda“  na peknom 3. mieste od autora Petra Fialu z Osuského. Tohtoročné pôsobenie na AX 2012 môžeme hodnotiť  kladne, priniesli sme zo sebou len to najlepšie a domov sme odchádzali len s tým najlepším čo sme si mohli odniesť od ostatných – inšpiráciu, nápady, nové kontakty pre ďalšiu spoluprácu.